Här hittar du äldre material från MSS
Checklista inför provvalet
Du som värderar och väljer de som ska företräda partiet i olika församlingar 2018, kan ta hjälp av MSS checklista med kriterier för att bedöma en kandidats kompetens och lämplighet.
Checklistan
Med kompetens menas förmåga att genomföra Moderaternas förslag, program och politik i den församling som personen kandiderar till. Sådan kompetens innebär att besitta:
- Kunskap = känna till fakta och vara bildad.
Nivå på akademisk utbildning, skolning förvärvad i yrkesliv och eventuellt livslångt lärande.
- Erfarenhet = verkat praktiskt i arbetslivet eller på andra håll i samhället och där nått goda resultat och också förmått att reparera och dra lärdom av misstag.
Till goda resultat räknas både framgångsrik yrkeskarriär och framgångsrik i valkampanjer, personliga och för partiet.
- Färdigheter = förmåga att lyssna och skapa, att kunna tillämpa adekvata metoder och verktyg.
Att fånga upp väljares attityder och preferenser, få moderat politik verkställd genom att initiera och stödja förändring med hjälp av exempelvis motioner, opinionsbildning internt och i media, inlagor, egenförfattade debattartiklar och motioner samt att delta i beslutsfattande vid voteringar/utskottsbeslut.
- Moderata värderingar = vilja ta ansvar och ha uppfattning om vad som är rätt och riktigt utifrån en människosyn som ligger i linje med moderata idéer.
Offentlig argumentera på ett tydligt sätt inom ramen för partiets gällande idéprogram – i media, kammare, debatter med mera – även när partiets idéer är utsatta för kritik.
- Social förmåga = att bli och vara omtyckt, att kunna kommunicera, ha kontaktnät och inflytande.
Att få med sig såväl partiaktiva som väljare i hög grad.
MSS kandidater För förändring 2018!
MSS har nominerat följande 20 seniora kandidater (se nedan) till de tre politiska församlingarna inför valet 2018. Medlemmarna och nomineringskommittéerna ska nu pröva dem i provvalet och i urvalsprocessen. Med de motgångar i opinionen som Moderaterna haft under de senaste åren är det uppenbart att ingen enskild moderat företrädare kan lastas. Ansvaret är kollektivt i varje församlings ledning. Avsaknaden av senior visdom har tyvärr tagit ut sin rätt. Dags ”För förändring” med en mot väljarkåren representativ andel seniorer på valbar plats i samtliga valsedlar.
MSS förutsätter att samtliga kandidaters profil i form av kompetens, erfarenhet och representativitet nogsamt tas hänsyn till av nomineringskommittéerna.
MSS kandidatvalberedning har bestått av Margareta Olgart Holmberg, ordf i MSS, Elisabeth Fleetwood och Siv Lapins.
Förordas till uppdrag i riksdagen (lottad ordning): Anita Lundin, Birgitta Thulin, Dag Klackenberg, Peter Salomon
Förordas till uppdrag i kommunfullmäktige (lottad ordning): Lars Jilmstad, Lotta Juul Martin-Löf, Marianne Irving, Olle Andretzky, Ulf Bourker-Jacobsson, Anders Alvebäck, Börje Häggman, Bo E Anderson, Helena Sigander, Berthold Gustavsson
Förordas till uppdrag i landstinget (lottad ordning): Helena Levy, Thomas Linn, Yvonne Wendt, Bo Sundin, Göran Lagerholm, Göran Swahn
För förändring 2018!
Brev till förbundsstyrelsen
Om en mer öppen och rättssäker nomineringsprocess
Vi vill först tacka för en väl genomförd förbundsstämma och för uppmuntran till den livliga debatt som föregick och fullföljdes under stämman.
Särskilt glada är vi att valberedningen föreslog presidier för nomineringskommittéerna enligt de principer som MSS motionerade om, det vill säga att de som väljs till ordförande i kommittéerna ska vara opolitiska i den meningen att de inte ska kandidera till någon församling alls.
Vi uppskattade också att Charlotte Broberg från talarstolen underströk vikten av mer erfarna och kompetenta kandidater, och att nomineringskommittéerna är fria att följa de principer som diskuterats. Att undvika att placera anställda ombuds- och tjänstemän på valbar plats tillhör självfallet en av dessa principer. Charlottes slutanförande gav också vid handen att partiets kandidater ska ha det vi menar med kompetens:
- Kunskap = känna till fakta och att vara bildad.
- Erfarenhet = ha verkat praktiskt i arbetslivet eller på andra håll i samhället och där nått goda resultat och också förmått dra lärdom av misstag.
- Färdigheter = förmåga att lyssna och skapa, och att tillämpa adekvata metoder och verktyg.
- Moderata värderingar = vilja ta ansvar och ha uppfattning om vad som är rätt och riktigt utifrån en människosyn som ligger i linje med moderata idéer.
- Politisk charm = social förmåga, att kunna kommunicera, kontaktnät och inflytande.
Vi har också noterat att en av de valda kommittéordförandena, Charlotte Helmersson, är inkognito. Svårigheten att få information och bilder av henne på internet oroar oss eftersom hon är en av dem som har störst makt över vilka som väljs till riksdagen i Moderaternas mest tongivande distrikt. Att utse en person som är okänd för dem som inte redan känner henne riskerar att skada tilltron till den reformerade nomineringsprocessen i Stockholms stad.
För att öka medlemmarnas insyn i och inflytande över nomineringsprocessen uppmanar vi därför förbundsstyrelsen att maximera kontakten mellan kommittépresidierna och vanliga föreningsmedlemmar och sympatisörer. Information i text och bild om valda ordförande och vice ordförande i kommittéerna, liksom kontaktuppgifter till dem, bör publiceras för allas kännedom. Förbundet bör dessutom överväga att bjuda in alla medlemmar att träffa presidierna eller att hålla öppna hearings med dem för att säkra en transparent, rättsäker och demokratisk nomineringsprocess. (maj 2017)
Motion om
Förbättringar av nomineringsprocessen inför valåret 2018
Bakgrund
Välstånd byggt på höga skatter förutsätter att medborgarna kan räkna med andras vilja att betala och utbredd tillit till samhällets institutioner. Förtroendemätningar ger besked om att tilliten till etablissemanget är rekordlågt. Partiledarna med högst förtroende lyckas bara väcka tillit hos en tredjedel av väljarna.
För att förbättra förtroendet för politiken och dess institutioner arbetar MSS, Moderata Seniorer i Stockholms stad för att kompetens och erfarenhet ska avgöra vid alla typer av politiska tillsättningar. Det är ett led i arbetet för att alla kandidater ska utses genom öppna och transparenta processer. Partistyrelsens beslut 2016 var ett steg på den vägen; att ”valsedeln skall som helhet på ett rimligt sätt avspegla väljarkåren vad avser ålder, mångfald, geografisk spridning och olika yrkesbakgrunder”.
Definiton av kompetens
Med kompetens menas här förmåga att genomföra Moderaternas förslag, program och politik i den församling som personen kandiderar till. Sådan kompetens innebär att besitta:
- Kunskap = känna till fakta och att vara bildad.
- Erfarenhet = ha verkat praktiskt i arbetslivet eller på andra håll i samhället och där nått goda resultat och också förmått dra lärdom av misstag.
- Färdigheter = förmåga att lyssna och skapa, att kunna tillämpa adekvata metoder och verktyg.
- Moderata värderingar = vilja ta ansvar och ha uppfattning om vad som är rätt och riktigt utifrån en människosyn som ligger i linje med moderata idéer.
- Politisk charm = social förmåga, att kunna kommunicera, kontaktnät och inflytande.
Ingen ska sitta på dubbla stolar
Ideellt arbetande medlemmar bör i första hand beredas plats på Moderaternas listor. Historiskt var ekonomisk ersättning låg för politiska uppdrag och då uppmuntrade partiet kombinationen politisk tjänstman och förtroendevald. Nu är läget ett annat och personer som i sin yrkesutövning är politiskt tillsatta tjänstemän bör förhindras att få ytterligare en arena för påverkan som invalda i kommunfullmäktige, landsting eller riksdag. Vissa anställningar som följer av förtroendeuppdrag undantas, exempelvis parti-, eller MUF-ordförande.
Tio förslag till förbättringar
För att öka tilliten behövs ett oförvitligt ledarskap, god kompetens bland företroendevalda och ökad representativitet i förhållande till väljarkåren. Det uppnås genom att den av förbundsstyrelsen föreslagna nomineringsprocessen kompletteras på en rad punkter. Moderata seniorer i Stockholms stad föreslår därför att förbundsstämman beslutar att förbundsstyrelsen införlivar följande attsatser i förslaget till nomineringsprocess inför 2018 års val.
- Att förbundets samtliga nomineringskommittéer ska avspegla väljarkåren, i enlighet med partistyrelsens beslut om representativitet på valsedeln.
- Att nomineringskommittéerna ska ledas av en oberoende ordförande, som vid tillfället inte är ledamot i eller kandiderar till någon politisk församling, med erfarenhet av rekrytering och vana vid att bedöma motionens definition av kompetenser. Ordförandes uppgift är i första hand att säkra representativitet och att kriterierna för kompetens respekteras.
- Att Moderata Seniorer i Stockholms stad ges rätt att nominera kandidater till kommunfullmäktige, landsting och riksdag.
- Att det i nomineringskommittéernas uppdrag ingår att undersöka, utvärdera, dokumentera och redovisa i vilken grad kandidaterna har kunskap, erfarenhet, färdigheter, moderata värderingar respektive politisk charm.
- Att nomineringskommittéerna sammanställer och redovisar statistik över i vilken grad de som representerar staden har deltagit i den politiska debatten, skrivit motioner, publicerat sig internt och externt samt utövat sin rösträtt i politiska församlingar under innevarande mandatperiod.
- Varje kandidat ges möjlighet att lämna två referenser för sin kandidatur, från två partimedlemmar vilka ska återfinnas på olika nivåer i partiet.
- Den som är anställd av Moderaterna som politisk tjänsteman och önskar kandidera till församling, vars ansvar ligger inom tjänstens verksamhetsområde, eller närstående organisation, ska säga upp sin anställning i samband med nomineringen. Anställningen bör upphöra i samband med att namnen på valsedlarna lämnas till Valmyndigheten.
- Det rådgivande provvalet bland partiets medlemmar i Stockholms stad genomförs efter att nomineringskommittéerna har avgjort vilka kandidater som har god förmåga att företräda respektive församling och redovisat utvärderingen av deras kompetens.
- Resultatet av provvalet beaktas av nomineringskommittéerna och provvalets tyngd vid upprättandet av listor till de olika församlingarna begränsas av valdeltagandet, det vill säga av andelen fullt betalande medlemmar som deltar i provvalet. Varje kommitté avgör om provvalsröster från unga medlemmar, som får rösta i provvalet men som saknar rösträtt i de allmänna valen 2018, ska tilldelas lägre vikt i provvalsresultatet.
- Nomineringskommittéerna fastställer slutligen ordningen på listor till stad, län och land, utifrån kompetenser, omdömen, representativitet och provval. (feb 2017)
Bilaga till motion Förbättringar av nomineringsprocessen inför valåret 2018
Antalet seniorer som bör finnas på valbar plats enligt partistyrelsens beslut om att valsedeln på ett rimligt sätt ska avspegla väljarkåren vad avser ålder framgår av nedanstående matris.
Den är beräknad med hjälp av Valmyndighetens prognoser för andel seniorer, och förväntat valresultat utifrån läget i opinionen i januari 2017.
Följande gäller för antal röstberättigade, aktuella prognoser för antal m-mandat och det lägsta antalet personer äldre än 60 år som bör finnas på valbar plats på Moderaternas listor vid valet 2018.
Vid valet 2010 | Vid valet 2014 | Invalda M-seniorer | Prognos för 2018 | Minsta antal M-seniorer på valbar plats | |
Röstberättigade totalt | 7 123 651 | 7 330 432 | |||
Andel män och kvinnor 65+ | 23,9% | 25,6% | 27% | ||
M-mandat | |||||
I riksdagen, totalt | 107 | 84 | ? | 82 | 22 |
I riksdagen för Stockholms stad | 10 | 9 | 1 | 10 | 3 |
I Stockholms läns landsting | 57 | 43 | 49 | 13 | |
Varav representerande i staden | 24 | 18 | 4 | 20 | 5 |
I Stockholms kommunfullmäktige | 38 | 28 | 3 | 31 | 8 |
Varav frånSödermalm-Enskede | 7 | 4 | 1 | ||
Varav från Bromma-Kungsholmen | 7 | 6 | 2 | ||
Varav från Norrmalm-Östermalm-G:la Stan | 9 | 7 | 2 | ||
Varav från Östra Söderort | 5 | 3 | 1 | ||
Varav från Västra Söderort | 5 | 4 | 1 | ||
Varav från Yttre Västerort | 5 | 4 | 1 |
Anmärkningar: Valmyndigheten återger statistik för röstande som är 65 år och äldre. Prognosen gäller andelen 65+ vid 2018 års val och är baserad på befolkningsutvecklingen enligt SCB. Prognosen för antal m-mandat är baserad på opinionen enligt SCB och Dagens Samhälles Poll of polls.
Med seniorer menas personer 60 år och äldre.
Valmyndigheten kommer att publicera aktuella uppgifter om förväntat antal röstberättigade den 1 mars 2017.
Källor: Valmyndigheten, SCB, Dagens Samhälle
MSS skuggreformgrupper – rapport
I januari 2017 bildade Moderata seniorer fem grupper för politikutveckling med uppgift att identifiera vilka frågor som MSS bör driva. Syftet var också att presentera förslag utöver de som kan förväntas av partiets fem reformgrupper.
Drygt 50 seniorer har varit engagerade i vårens arbete i de fem grupperna. De har kallats, Arbete, Ekonom, Tillväxt, Trygghet samt Utbildning. Arbetet har utgått från bakgrunderna för partiets reformgrupper och från MSS eget dokument Visdomsord. Detta beskriver nuläget i Sverige med betoning på behovet av lösningar för konkurrenskraften, för segregationen och för att återupprätta samhällskontraktet.
Skuggreformgruppernas tankar och idéer kommer att användas för att uppdatera visdomsorden och för att arbeta fram och prioritera de konkreta förslag som MSS ska driva. I huvudsak ansluter seniorernas förslag till vad som har kommit fram ur partiets reformgrupper. Den här redovisningen fokuserar därför på vad som är mest relevant för seniorer och på förslag som skiljer sig från partimajoritetens.
Fem förslag är särskilt relevanta, omfattar flera politikområden och las fram av flera grupper.
- Bättre kontakt mellan arbetsgivare och utbildning, t ex i form av lärlingsutbildningar
- En renare stad. På många orter ger renhållning, lövröjning och snöskottning ökad trygghet samtidigt som det öppnar för arbete, i offentlig regi, åt person som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kombinerat med utbildning är detta ett sätt att göra en stor grupp människor anställningsbara.
- Lyft bort administration från poliser- sjukvårds- och offentliganställda specialister.
- Satsa på kvalificerade jobb. Större kvalitet i högre utbildning ger kunskaper som leder till nytänkande, innovationer och fler kvalificerade jobb. Sådana jobb drar med sig enklare vilket medför tillväxt och jobb för dem som nu står långt ifrån arbetsmarknaden. Att öppna för universitetsvärlden för konkurrens, exempelvis från amerikanska elituniversitet, är ett steg mot att förbättra akademiernas kvalitet.
- Öka kvaliteten i lärarutbildningarna. Dit hör att uppmuntra dubbelexamen. dvs lärarexamen som komplement till annan examen
Gruppen Arbete
Fler bör ges tillträde till arbetsmarknaden, vilket för närvarande innebär att ge arbete till en stor mängd människor med låg utbildning. Till lösningarna hör att utveckla rut och rot, att coacha utlandsfödda kvinnor och att göra det enklare för småföretagare att anställa. Gruppen föreslår även:
- Gör det lättare att utnyttja äldres erfarenheter och kunskaper högre upp i åldrarna.
- Matcha arbetskraftsinvandringen med landets behov.
- Reformera LAS och andra arbetsmarknadsregler.
Gruppen Ekonomi
Den enades om tre grundläggande önskemål för den ekonomiska politiken:
- Tuffa prioriteringar när det gäller den offentliga ekonomin, som att se över kostnader för föräldraförsäkringen, biståndet, migrationen och inom rättsväsendet.
- Ökad förvaltningskunskap och bättre ledarskap i offentliga institutioner.
- Ett förbättrat pensionssystem bör utredas, reformeras och finansieras.
Gruppen Tillväxt
I dagens globala värld förstärks konkurrenskraften genom att Sverige får ett företagsvänligt klimat. Det inbegriper lägre skatter, utbildad arbetskraft, el- och dataförsörjning i hela landet och mycket goda kommunikationer. Gruppen föreslår även:
- Modernisera, rusta upp och utveckla spårbunden infrastruktur, med hjälp av kreativitet och kunskap vid bland annat tekniska högskolor.
- Staten ska vara företagsvänlig genom att uppmuntra företagare och entreprenörer.
- Öka konkurrensen – och förenkla regelverket – på byggmarknaden.
Gruppen Trygghet
Trygghet börjar med valfrihet, och för äldre människor omfattar den rättssäkerhet, försvaret, och polis, liksom sjukvård, skola/utbildningsväsende och välfärd i stort. Säkerhet på gator torg och i trafik hör dit, liksom boende och pensioner som ger anständiga marginaler. Gruppen föreslår
- IT-säkerhet som ger möjlighet för alla att skydda sig mot obehöriga intrång.
- Rekrytera ungdomar till att vara förmedlande länk mellan socialtjänst och polis/väktare.
- Sjukvård med kompetens att ta hand om även sårade och skottskador.
- Snabbare process för att lagföra enkla brott.
- Återupprätta Sveriges självförsörjning – i skuggan av militär upprustning.
- Ökad respekt för brottsoffer, genom att t ex skicka specialutbildad personal vid inbrott.
Gruppen Utbildning
Den fokuserade på kunskap och förslog bland annat:
- Ge resurser till akademiernas ”tredje uppgift”, dvs att forskare sprider sina resultat till det övriga samhället.
- Obligatorisk sommarskola för elever i högstadiet som inte uppnått godkända resultat.
- Regional samverkan för lärares kompetensutveckling och att underlätta elevers skolval.
- Regler och rutiner för uppföljning av elevernas resultat i alla ämnen under läsåret.
(maj 2017)